Wim van Zwam Two Way Coaching

Over mijzelf

Door de tijd heen heb ik geleerd dat ik het beste functioneer in een “support” rol. Uit allerlei psychologische testen is dat ook naar voren gekomen. 

Alhoewel ik jaren als hoofdtrainer in het (betaalde) voetbal en de absolute top van het jeugdvoetbal (Nationale jeugdteams) heb gefunctioneerd, heb ik ook gemerkt dat ik het heel prettig vind om anderen te helpen hun potentieel te verwezenlijken. Dat heeft mij altijd energie gegeven.

Dat is eigenlijk verder ontwikkeld dankzij mijn werk bij de KNVB waar ik voor het eerst echt leerde samenwerken en leerde luisteren naar anderen.

Daardoor leerde ik dat ik veel ontwikkelkansen had laten liggen terwijl ik eigenlijk best al lang als coach en als opleider aan het werk was. 

Met name de MasterCoach in Sport opleiding die ik bij het NOC*NSF heb mogen volgen, heeft mij geleerd waar eigenlijk mijn kracht ligt.

Vanaf dat moment ben ik mij ook meer bewust geweest van mijn aanpak en wist ik beter waar mijn kracht lag en hoe ik anderen kon helpen in hun ontwikkeling

Dat heeft geleid tot de opzet van het Coach de Coach traject bij de KNVB waarbinnen ik voetbaltechnische medewerkers van de KNVB en Nationaal jeugdteam coaches begeleidde en we samen probeerden om volgende stappen te maken.

Als docent werkte ik ook al lang voor de KNVB Academie waarbij ik ongeveer 7 jaar als docent /leercoach betrokken ben geweest bij de UEFA Pro Licentie. 

Als onderdeel van die cursus heb ik ook individueel veel coaches kunnen begeleiden w.o. ex-topvoetballers die zich wilden ontwikkelen als coach

 In 2015 heb ik de stap gemaakt om – samen met Nico Romeijn, mijn Nederlandse collega – voor de Amerikaanse voetbalbond de Pro License op te gaan zetten.

Onderdeel van die cursus was het bezoeken van de kandidaat in zijn of haar omgeving. Gedurende de cursus bezochten we iedere kandidaat (allemaal hoofdcoaches- of assistent coaches in het professionele voetbal) twee keer een week.

Eigenlijk functioneerde je dan als staflid die steeds de positief kritische vragen stelde gericht op het bewust maken van het functioneren van de coach en zijn staf in relatie tot de gewenste uitkomsten.

 Op basis van de feedback gedurende dit traject en ook op basis van mijn ervaringen bij de KNVB heb ik geleerd dat er een grote behoefte is aan het coachen van de coach.

Vaak word je door de waan van de dag meegesleurd en vergeet je dat je jezelf ook moet ontwikkelen om relevant te blijven.

Die ontwikkeling kunnen we dan samen doormaken want ik heb ook geleerd dat het leerproces twee kanten op gaat: de gecoachte/mentee leert maar de coach /mentor leert ook. 

Vandaar ook TwoWayCoaching